Időpont kérése
Kérdések-tanácsok Időpont kérése

Az érzékeny fogak kezelése

A fognyak érzékenysége rendkívüli fájdalommal jár. Önnél is akkor jelentkezik a szúró fájdalom, ha túl hideg, vagy túl forró ételeket fogyaszt?

Nos igen, bizonyos intenzív behatásokra különösen érzékeny lehet a fogunk. Ez nem csak a hideg vagy forró, édes vagy sós ételek-italok fogyasztásánál jelentkező probléma, más jellegű ingerek, - mint a fogíny fogkefével történő erős dörzsölése is hatással lehetnek fogainkra.

Ha nem megfelelő fogmosási technikát alkalmazunk, az íny visszahúzódhat, így szabaddá válhat a zománc-cement terület. Ha tovább folytatódik az íny erős dörzsölése, a cement kopni kezd, utat nyitva az alatta lévő dentin állománynak, ami már a fogat veszélyezteti, ugyanis a fogbél begyulladhat, és csak gyökérkezeléssel lehet csak megmenteni. Arról nem is beszélve, hogy a fájdalom átterjedhet a környező területekre, illetve fogakra is, ami azt eredményezi, hogy a páciens sem képes tökéletesen lokalizálni a fájó fogat.

Amennyiben a fogmosás során kellemetlenséget érzünk a dörzsölés, vagy a hideg-meleg víz hatására, semmiképp sem a fogmosás idejét vagy a gyakoriságát csökkentsük, mert ezzel csak tovább ronthatjuk a fogak állapotát. Ilyen esetben a fogmosási technika megváltoztatása a megoldás.

A tünetek kezelésére általában speciális fogkrém, szájöblítő vagy speciális, fluorid tartalmú lakk ajánlott, melyeket a fogorvos ír fel. Javasolt a fogkefe gyakori cseréje, főleg az erős sörtésről a puha sörtéjűre. Ne feledjük, hogy egy fogkefe maximum 3 hónapig használható, mert ennyi idő elteltével a sörték szétállnak, és ezek felsérthetik az ínyt. Törekedjünk az alapos, de mégis kíméletes fogmosásra, naponta kétszer. Amint van rá lehetőségünk, kérjük ki szakember tanácsát a helyes fogmosási technika elsajátításáról, és a fogköztisztító kefék használatáról.

A dörzsölő hatású fogkrémek helyett válasszunk inkább kifejezetten érzékeny fogakra kifejlesztett terméket, amely fluoridot tartalmaz. Ezek hatóanyagai a hidroxilapatit, a nátrium-fluorid, a stroncium- és a kálium-klorid, illetve legújabban a stroncium-acetát, melyek segítenek fognyaki érzékenység esetén, és lezárják a szabaddá vált, nyitott dentincsatornákat.

A kezdeti tünetek hátterében lehetnek más jellegű betegségek is, ezért érdemes minél hamarabb fogorvoshoz fordulni fogfájás esetén, illetve rendszeres kontrollra járni, legalább félévente.

Vissza