Időpont kérése

Gyökérkezelés eszközei

A gyökérkezelés a modern fogászat egyik legdinamikusabban fejlődő ága, ezért a folytonos fejlesztések következtében újabb és újabb technológiák és berendezések segítik a fogorvosokat munkájuk legpontosabb elvégzésében.

Kofferdám – nyálrekesz


A nyálrekesz tulajdonképpen egy gumilepedő, amellyel egy, vagy több fogat szeparálhatunk egyszerre a szájüreg többi részétől. Ezt a technikát a gyökérkezelés során rutinszerűen alkalmazzuk. Ezzel kerüljük el, hogy a nyál és vele együtt a baktériumok a csatornába juthassanak, valamint ezzel védjük a szájüreget a gyökérkezelés során használt tűszerű műszerek valamint a vegyszerek sérülést okozó hatásától.


Apex lokátor


Az apex lokátor egy elektronikus bemérő eszköz, amely a gyökércsatorna hosszának meghatározására szolgál. Használata elengedhetetlen a gyökérkezelés során, segítségével történik a csatorna hosszának meghatározása. Az eszköz két elektródot tartalmaz, az egyiket a szájüregi nyálkahártyához érintjük, a másikat pedig a gyökércsatornába helyezett műszerhez kapcsoljuk. 

A csatornában lévő műszer megfelelő pozícióját a készülék hangjelzéssel jelzi. Rendelőnkben Formatron D10 típusú gyökércsatornahossz meghatározó készüléket használunk. A pontos gyökércsatornahossz megállapítása alapvető fontosságú a jó gyökértömés elkészítéséhez.


Az eszköznek számos előnye van


- pontos és gyors hosszmeghatározást tesz lehetővé
- nem jelent újabb sugárterhelés, ezért kismamáknál is alkalmazható


Endomotor


Olyan speciálisan gyökérkezelésre kifejlesztett gép, ami azáltal segíti fogorvosunk munkáját, hogy kézi erő helyett elvégzi a tágító forgatását a gyökércsatornában. A motor fordulatszáma az igények szerint állítható. Egyik legnagyobb előnye, hogy a fej megszorulását érzékelve forgási irányt vált, és ezzel megakadályozza, hogy a gépi tágító beletörjön a fogba.


Gépi tágító


Olyan rugalmas, az űrkutatásban kifejlesztett nikkel-titán ötvözetből készült eszköz, amely lehetővé teszi a gyökércsatorna alapos és gyors tágítását, illetve a tágítás közbeni tisztítását. A speciális anyag rugalmasságának köszönhetően görbe csatornák esetében is sikeresen alkalmazható, és a kezelés alatt megőrzi az eredeti alakját.

A gépi tágítók – a kéziekhez hasonlóan - különböző méretben kerülnek forgalomba a gyökércsatorna átmérőjének megfelelően. A gépi tágító az endomotorral működési egységet képez, az endomotor végzi a tágító forgatását a csatornában a kézi erő helyett.


Miért előnyös az Ön számára a gépi csatornatágítás?


- gyors és alapos a tágítás
- rövidebb a kezelési idő
- görbe gyökerek esetén is alkalmazható
- optimális feltételeket teremt a tökéletes gyökértömés kivitelezésére


Kézi műszerek


Rövid nyéllel rendelkező tűszerű műszerek, melyeknek működtetése kézi erővel történik. A gyökérkezelés bizonyos fázisaiban használjuk őket.

Ilyen a fogbél eltávolítására szolgáló műszer, vagy azok a tágítók, amelyek a nagyon vékony csatornák kezdeti feltágítására szolgálnak.

Vissza