Időpont kérése

Mini implantáció

A legmodernebb, IMTEC Sendax MDI mini implantátumot sok esetben akkor is lehet alkalmazni, amikor a hagyományos implantátum már nem, vagy csak bizonyos kiegészítő műtét segítségével építhető be a szájba.

A mini implantátum csavar vékony kialakítása miatt alkalmazható az elkeskenyedett csontgerincen is, illetve olyan esetekben, mikor a szélesebb, normál implantátum behelyezésére már nincs lehetőség – természetesen az anatómiai és terhelési lehetőségek figyelembevételével.

 

 

A hagyományos méretű implantátumok határai

A hagyományos implantátumok beépítéséhez elengedhetetlen a megfelelő csontállomány. Fontos tényező a fogatlan terület (állcsontgerinc) szélessége, illetve, hogy a beépíthető implantátum hossza az esetlegesen akadályozó anatómiai képletek miatt – ér, ideg, arcüreg, stb. mekkora lehet. 

Sok esetben, főleg a hosszabb ideje teljesen fogatlan állcsontgerinc elvékonyodik, így hagyományos fog műgyökerek méretük miatt már nem helyezhetőek be az elvékonyodott csontállományba. Hagyományos implantáum csavar behelyezéséhez például a legvékonyabb csavart választva is a minimum szélesség 5.8 - 6 mm kell legyen a biztonságos implantálás érdekében a behelyezendő fog területén, sajnos ez a szélesség sok esetben már nem található meg.

Ilyen esetben a megfelelő szélesség elérése érdekében csontrepesztő műtétre, műcsont pótlásra, esetleg saját csont átültetésre van lehetőség, bizonyos esetekben azonban ez az eljárás már nem lehetséges, akár a helyi anatómiai tényezők, akár a páciens általános egészségi állapota miatt.

Visszakapott önbizalom – idős korban is

A Sendax MDI rendszer fő alkotóeleme egy mini titán implantátum, amely egy fog gyökeréhez hasonlít. A kutatók már több évtizede rájöttek arra, hogy a titán nem vált ki allergén reakciót a testben, úgy működik, mintha a test része lenne. Az MDI rendszert elsősorban a teljes fogatlan állcsontgerinc esetén javasolt alkalmazni. A teljes műanyag fogsor rögzítésére az állcsontgerincbe egyszerű technikával 2 – 4 db mini implantátum csavart helyez el az implantológus szakorvos, mely implantátumok segítségével a készítendő fogpótlás stabilitása növelhető.

A fogpótlás rögzítéséről gumigyűrűk gondoskodnak, melyek az implantátum felső, gömb alakú végére pattannak rá. A gumigyűrű-rendszer biztosítja azt, hogy a műfogsor stabilan üljön, és mint egy lengéscsillapító, csökkentse az állcsontra gyakorolt nyomást. Az implantátumokon való rögzítés elegendően stabil ahhoz, hogy a fogsor erős rágás, vagy akár sportolás közben sem mozdul el.

A beavatkozás menete

Ennek az implantátumnak a beültetése a hagyományos implantátumokhoz hasonlóan gondos tervezést igényel. Az előzetes konzultáció alkalmával az implantológus fogorvos megvizsgálja a fogatlan állcsontgerincet, panoráma röntgenfelvételt készít illetve az anamnézis alkalmával felméri a páciens általános egészségi állapotát is. Az implantáció elött minden esetben kéri 3 dimenziós CT felvétel készítését, mely az állcsontok anatómiai viszonyairól nyújt többlet információt, mely elengedhetetlen feltétele a biztonságos implantálásnak, még akkor is, ha mini implantátumok behelyezéséről van szó.

A gondos tervezést követően az implantátumok behelyezése egyetlen kezelés alatt elvégezhető. A mini implantátumok beültetése jóval kisebb sebészi terheléssel jár mint a hagyományos implantációs műtét, a seb, amely az implantáció során képződik jóval kisebb, könnyebben gyógyul. A beültetés és a terhelhetőség, azaz a végleges fogsor elkészülte között kevesebb idő eltelte szükséges. 

A pontosan szükséges idő egyénenként változik, a csontminőség, anatómiai viszonyok és általános egészségi állapot függvényében, általában 1 - 3 hónap. Az implantátum fejekre a kivehető protézis patentszerűen, biztonságosan és stabilan rögzül, nincs szükség műfogsor ragasztóra.

Kedvezőbb ár

A mini implantátumok kedvezőbb beszerzési ára és az egyszerűbb műtéti kivitelezési technika miatt az implantáció díja jóval kedvezőbb mint a hagyományos implantátumok esetén, sok esetben 40-50% az árkülönbség. A mini implantátumokra készítendő teljes műanyag fogsor fogtechnikai kivitelezése sem akkora volumenű, mint a hagyományos műgyökerek esetén, ahol a finommechanikai megmunkálás fogtechnikai költsége valóban nagyon magas.

A mini implantátumokra készítendő kivehető fogsor ára a hagyományos implantátumokra készített kivehető rendszerekhez képest ezért jóval kedvezőbb!

Vissza