Időpont kérése

Bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfogak a fogsor utolsó, nyolcadik fogai. Maximum 4 db található belőlük. Nagy alaki variációt mutatnak, ezenkívül a gyökereik száma és formája is igen változatos, ami megnehezíti a kezelésüket.

A bölcsességfogak 16-30 éves kor között törnek elő. Az előtörésük igen nagy eltéréseket mutat. Mivel a bölcsességfog a fogsorban utolsó helyen elhelyezkedő, és utolsónak előtörő fog, számos esetben előfordul, hogy már nem marad hely a számára.

A nem megfelelő irányban fejlődő, előtörő bölcsességfogak panaszt okozhatnak. Az előtörésben megakadt bölcsességfog gyakran félig előbújva található. Mivel az ilyen félig előbújt fog nehezen tartható tisztán, gyulladás alakulhat ki körülötte. Ennek, a korona körül kialakult gyulladásnak a tünetei az időnként jelentkező, vagy állandó tompa fájdalom, ínygyulladás, az íny vörössége, duzzadtsága, arcduzzanat, fülbe sugárzó fájdalom. Súlyos esetekben szájzár (a szájnyitás akadályozottsága) is előfordulhat. Az előtörésben megakadt bölcsességfogak eltávolítása a visszatérő panaszok miatt indokolt.

Milyen problémák lehetnek a bölcsességfogakkal?

Az az állítás, hogy a bölcsességfogakkal csak baj van, nem állja meg teljes mértékben a helyét, mégis ez az a fogunk, amely a legtöbb problémát okozhatja. A problémák sora rendszerint az előtöréssel kezdődik, ami egyénenként változóan kisebb, nagyobb fájdalommal jár. Az arc bedagadhat, ritkán láz is jelentkezhet. Súlyos esetekben szájnyitási nehézség, ún. szájzár is előfordulhat. Ilyen esetben feltétlenül forduljon szájsebész specialistánkhoz!

Sok esetben elégséges a bölcsességfog felszabadítása az íny körülvágásával. Ezáltal megszűnnek a gyulladásos tünetek. Helyhiány miatt az áttörő fog az egész fogsort a középvonal felé tolhatja, ezáltal a fogai torlódhatnak, ami harapási és esztétikai rendellenességet okozhat.

A részben áttört bölcsességfog körül az ínygyulladás mellett ún. ínytasak alakulhat ki. Ez egy, a fog és az íny között létrejövő elváltozás, amelyben gyulladást előidéző baktériumok telepedhetnek meg és gyulladást okoznak, valamint kellemetlen szájszagot is előidézhetnek.

Mikor érdemes a bölcsességfog eltávolítása mellett dönteni?

- ha nincs elegendő hely a fog előtöréséhez
- ha a fog körüli gyulladás és fájdalom többször ismétlődik
- ha a fog az előtte álló fogaknak fekszik, ezért nyomja az egész fogsort, és összetorlódhatnak a fogai
- ha az előtte lévő fog gyökerének felszívódását okozza azáltal, hogy nyomja azt
- ha a bölcsességfog nem a megfelelő irányba tört elő, ezért irritálja az arc nyálkahártyáját
- ismeretlen eredetű arcfájdalom esetén
- ha körülötte tasakképződés figyelhető meg, amiben a baktériumok könnyen elszaporodhatnak
- fogszabályzó kezelés során, ha a bölcsességfog idézte elő a fogak torlódását
- fogszabályozásnál olyankor is szükség lehet a bölcsességfog eltávolítására, ha nem miatta következett be a torlódás, de a helyreállításhoz nincs elegendő hely

A bölcsességfog eltávolításának ellenjavallatai

- idős páciensek esetében, ha semmilyen panaszt nem okoz
- ha fennáll a környező anatómiai képletek sérülésének a veszélye

A különböző panaszok nem feltétlenül jelentik a bölcsességfog eltávolításának szükségességét. Ha ezek a tünetek megszüntethetők, a bölcsességfogak megmenthetők, és hosszú ideig teljes értékű fogként szolgálhatnak.

Azonban már a legkisebb rendellenesség esetén is forduljon a dr. Hátsági Implant Fogászat szájsebész specialistájához, hogy a megfelelő kezelést javasolhassuk Önnek.

A bölcsességfog eltávolításának menete

A bölcsességfogak eltávolítása néha semmivel sem bonyolultabb, mint egy másik nagyőrlő fog eltávolítása. Az esetek nagy részében azonban a bölcsességfogak rendellenes helyzete miatt az eltávolítás nehézségekbe ütközik. Általános szabály, hogy abban az esetben, ha a bölcsességfog egyszerű eltávolításának akadálya van, akkor az eltávolítást erőltetni nem szabad, mert súlyos következményekhez vezethet. Ezekben az esetekben a fogat kizárólag sebészi feltárásban tudjuk eltávolítani.

A bölcsességfog eltávolítása helyi érzéstelenítésben történik (de altatásban is végezhető). Egyszerű foghúzás esetén megfelelő fogó segítségével speciális technikát alkalmazva távolítjuk el a bölcsességfogat, a sebet kitisztítjuk, és ha szükséges, a sebre tampont helyezünk.

A beékelődött bölcsességfog eltávolításához szükség van az őt körülvevő csont részleges – kisebb vagy nagyobb mértékű – eltávolítására, elfúrására. Az ínyben metszéssel lebenyt képezünk. Ennek köszönhetően láthatóvá válik a csont, amelyből megfelelő mennyiséget elfúrva kis csontablak keletkezik. Ezen keresztül távolítjuk el a bölcsességfogat.

A fog eltávolítását követően a sebet kitisztítjuk, hogy abban csont- vagy fogtörmelék, cisztaszerű képlet ne maradjon. A tisztítást követően a sebet összevarrjuk.

Vissza