Időpont kérése

Inlay - Onlay (Fém- és esztétikus betét)

A betét olyan tömés, amelyet a fogtechnikus készít az előkészített üregről vett lenyomat alapján. Szilárd állapotban kerül az üregbe, és ott ragasztással rögzítjük. A betéttel kiterjedt foghiányt pótolhatunk.

Az onlay olyan betét, amely adott őrlőfog összes csücskét, a teljes rágófelszínt beborítja. Abban az esetben, ha a fognak legalább egy csücske ép, akkor a betétet inlaynek nevezzük. A betét a koronához képest konzervatívabb restauráció. A betétek a rágófogak kezelésében kitűnő megoldást nyújtanak a hiányzó fogrész kiegészítésére, a fogak szépítésére.


Alkalmazásukkal élethűen utánozható bármilyen fog színárnyalata, egyéni színezettsége, így mosolya harmonikussá, kellemessé válik.

A Dr. Hátsági Implant Fogászat szakemberei által alkalmazott esztétikus betétek minősége és pontossága kiemelkedő, rágóstabilitásuk és tartósságuk hosszú távra kínál megoldást.

Betétkészítés indikációs területei

- Bármely tömés helyett, de elsősorban nagy foghiány esetén, amikor az egyszerű tömés rögzítéséhez nincsenek megfelelő feltételek, a tömés könnyen kieshet.
- Amennyiben kompozíciós tömőanyaggal nem tudjuk kialakítani a megfelelő anatómiai formát.
- Ha szomszédos fogak érintkezését töméssel nem tudjuk kialakítani.
- Rágófelszín rekonstrukciója esetén.
- Kopott fogaknál harapásemelés céljára.
- Gyökérkezelt fogak végleges ellátására.
- Esztétikai okok miatt (ha a rágófog elszíneződött, vagy a fog struktúrája veleszületetten hibás).
- Régi, nagy kiterjedésű amalgámtömés cseréjére.
- Fogpótlásokkal összefüggésben: a betéteket hiányzó fogak elhorgonyzására is használhatjuk. Ebben az esetben a pótfogat a hiányt határoló szomszédos fogakban lévő betétek tartják (ún. inlay elhorgonyzású hidak).
- Más tömőanyaggal szembeni allergia, galvanizmus esetén.

A betétek magas esztétikai igényeket elégítenek ki. Készülhetnek megerősített kompozitból (grádia), kerámiából (préselt kerámia) és aranyból. 8-12 évre biztosítanak elégedettséget pácienseinknek. Az anyag kiválasztásánál számos szempontot figyelembe veszünk, így az esztétikai hatást, esetlegesen a szájban lévő más fogpótlások anyagát, páciensünk kívánságát, és nem utolsósorban anyagi vonatkozásait.

Bizonyos esetekben nem ajánlott betétet készíteni. Amikor nem tünetmentes a fog (spontán vagy ingerek hatására érzékeny, fáj) első feladatunk felderíteni a tünetek okát és kezelni azokat. A tünetek megszüntetését követően már semmi akadálya az inlay készítésének.

Az inlay, onlay előnyei

- Olyan esetekben is használható a fog koronai részének megmentésére, amikor esztétikus tömés már nem készíthető,
- A fog eredeti anatómiai formája tökéletesen rekonstruálható.
- Precízebben, pontosabban illeszkedik, mint a plasztikus tömések.
- Megfelelő szájhigiénia esetén kisebb a másodlagos (betét széle mentén létrejövő) fogszuvasodás kialakulásának valószínűsége.
- Kimagasló esztétikai hatás - az Ön egyéni fogszínéhez illeszkedő színben készíthetők el.
- Hosszú élettartam - a megerősített kompozitból (grádia), kerámiából (préselt kerámia) és aranyból készülő inlayek 8-12 évre biztosítanak elégedettséget pácienseinknek.

Inlay, onlay készítésének lépései

Mivel a betétet a fogtechnikus készíti laboratóriumban, ez a fajta fogászati eljárás két ülésben zajlik.

Első ülésben érzéstelenítést követően fúró segítségével eltávolítjuk a szuvas fogállományt, kialakítjuk a speciális üregformát. Ezek után lenyomatot és viaszharapást veszünk. Végül meghatározzuk az Ön fogaival harmonizáló fogszínt, és a preparált üreget ideiglenes töméssel zárjuk le a következő alkalomig. 

Az ideiglenes tömés feladata a fog és fogbél védelme a mechanikai-, hő- és kémiai hatásokkal szemben. A lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumba küldjük, ahol azt gipsszel öntik ki, elkészítik a gipszmintát. A gipszminta segítségével történik a preparált üregbe tökéletesen illeszkedő pótlás kialakítása.

A fogtechnikus mikroszkóp alatt készíti el az üregbe 100%-osan illeszkedő, az egyéni színkaraktert is figyelembe vevő betéttömést (inlay, onlay) kívánság szerint grádiából, kerámiából vagy aranyból.

Második ülésben eltávolítjuk az ideiglenes tömést, nyálrekesszel vagy vattarolnikkal izoláljuk a fogat, tisztítjuk az üreget, majd bepróbáljuk, végül beragasztjuk az elkészült betétet. Ellenőrizzük a harapási magasságot és, polírozzuk a betét felszínét.

Vissza