Időpont kérése

Otthoni fogfehérítés

Opalesence otthoni fogfehérítés

A beavatkozás ebben az esetben is a fogorvosi rendelőben kezdődik egy személyes konzultációval. Ekkor átvizsgáljuk a szájüreg állapotát, felderítjük az elszíneződés okait, mert csak ezek ismeretében lehet tökéletes az eredmény. Mindezt egy professzionális lepedék és fogkő eltávolítás követ. Mivel az elszíneződés egyik leggyakoribb oka maga a fogkő, így annak eltávolítása után is már látványos lehet a szín megváltozása, akár 2-3 árnyalattal is világosodhatnak fogai.

A szuvas fogakat ideiglenes töméssel vagy ideiglenes pótlással látjuk el. A végleges tömés, fogpótlás a fogfehérítést követően készülhet, mert ezek színe nem változik a fehérítés során. Mindezek után megbeszéljük az otthoni fogfehérítés kivitelezésének módját, majd a fehérítést követő teendőket, tájékoztatjuk Önt a várható eredményekről. Meghatározzuk a fogszínt, dokumentáljuk azt, hogy könnyebb legyen az összehasonlítás a kezelés befejeztével.

Olyan fogászati beavatkozásokat, mint a kompozit tömések, amalgám tömések cseréjét és gyökérkezelést a fogfehérítés után javasolt elvégeztetni.

Hogyan történik az otthoni fogfehérítés?

Az eljárás egy sín készítésével kezdődik. A rendelőben lenyomatot készítünk fogairól. A lenyomatokat a fogtechnikai laboratóriumba küldjük, ahol azt gipsszel kiöntik, ezáltal megkapják a fogak mintáját. Erre a mintára történik a sín készítése. A sín műanyagból készül, átlátszó, a fogakat egy egységbe foglalja. Lenyomatkanálhoz hasonló, azonban azzal ellentétben, pontosan követi a fogak alakját, vonalát, pontosan illeszkedik a fogak felszínéhez. A sín anyaga lágy műanyag, így viselése nem okoz kellemetlenséget. Ebbe a sínbe kell majd belehelyezni kis mennyiségben a fogfehérítő pasztát.

Ön megkapja a fogtechnikus által elkészített sínt, valamint egy szettet, amiben részletes leírást talál a gél és a sín használatáról. Ezeken kívül kap egy speciális fogkrémet, ami segíti fogai fehérségének megőrzését. Fogorvosunk elmagyarázza Önnek a szükséges teendőket, megmutatja a sín használatát.

A sínt ajánlott egy-egy alkalommal 6-8 órán át használni, ezért azt ajánljuk pácienseinknek, hogy éjszaka viseljék. Ha Önt nem zavarja, nappal is hordhatja. Étkezés, folyadékfogyasztás, dohányzás közben el kell távolítani a sínt.

Az esti fogmosást követően Önnek a sínbe kell juttatni a zselés fogfehérítő pasztát, majd a sínt határozott mozdulattal fogaira felhelyezve egész éjszaka viselnie kell. Ha felhelyezés során az anyag kinyomódott a sínből, az anyagfelesleget távolítsa el, majd öblítsen, ügyelve arra, hogy ne nyelje le a fehérítő anyagot.

A gél 10-15%-os karbamid-peroxidot tartalmaz, melyből oxigén hatol a fogakba kifejtve fehérítő hatását a fogzománcban és a dentinben. Az anyag nem okoz változást a fog szerkezetében, csak a fog színe válik világosabbá. A gél továbbá különböző vivő-, íz-, és simító-anyagokat, és olyan összetevőket is tartalmaz, melyek a kezelés után is óvják a fogakat a színező anyagok hatásaitól. A fog színének megváltozása legtöbbször már egy éjszakai használat után észrevehető.

A kezelési terv mindig személyre szabott, az optimális eredmény eléréséhez átlagosan 10 alkalom javasolt. Néhány nap elteltével a rendelőben ellenőrizzük a színváltozás mértékét, a fogak és az íny állapotát. A fehérítést addig alkalmazzuk, amíg Ön elégedett nem lesz az eredménnyel. Önnek otthon lehetősége van arra, hogy egy színskála alapján ellenőrizze fogai fehérségét és eldöntse, milyen színárnyalat a legmegfelelőbb az Ön számára.

Otthoni fogfehérítés előnyei

- Kevesebb a fogorvosi rendelőben eltöltendő idő.
- Otthonában végezhető, nem kell időponthoz igazodnia, Ön jobban be tudja illeszteni a napi programjába.
- A sín megtartható, így bármikor rendelhet hozzá további zselét, és használhatja a kezelést követően is más célokra (pl.: fluorkezelés)
- Ellenőrizheti a fogfehérítés hatását a fogszínkulcs segítségével.
- Bármikor abba hagyhatja illetve újra kezdheti a kezelést.
- Kevésbé költséges.

Hátránya

- Az eredmény elérése hosszabb időt vesz igénybe, mint a rendelői eljárás.
- Lenyomatvétel szükséges.
- Az eredmény attól is függ, hogy a páciens hogyan végzi a megbeszélt feladatokat.
- A páciens fehérítőanyagot nyelhet.

Opalescence fogfehérítő rendszer előnyei

- Élő és gyökérkezelt fogak kifehérítésére egyaránt alkalmas.
- A fehérítő anyag lassan, folyamatosan szabadul fel (8-10 órán keresztül).
- A fehéredés már napokon belül látható.
- A zselé 20% vizet tartalmaz, amely csökkenti a fog dehidrációját.
- pH értéke a semlegeshez közelálló.
- Az egységnyi adagot tartalmazó fecskendő megkönnyíti az adagolást a fogorvos és az Ön számára.
- Többféle ízesítéssel kapható (semleges, mentolos, és dinnyés) az Ön ízlésének megfelelően.

Vannak-e mellékhatásai?

Néhány esetben fogai fokozottan érzékenyek lehetnek, főleg a hőingerekre. Ez azonban csak átmeneti jelenség, néhány napig tart csupán, és fogorvosa szükség esetén speciális ecsetelő anyagok alkalmazásával teljesen megszüntetheti a kellemetlen tüneteket. Kérjük, kerülje a fehérítőanyag lenyelését! Bármilyen elváltozást, kellemetlenséget észlel, keresse fel fogorvosunkat!

Mennyire tartós az eredmény?

Ez Öntől is nagymértékben függ. A jó szájhigiénia, az alapos fogmosás –különösen a fogakat elszínező ételek, italok fogyasztása után-, hosszú évekre biztosíthatja a kialakult, fehérebb fogszínt. Ez átlagosan 1-3 évet jelent, ami után a fehérítés szükség esetén megismételhető.

 

Vissza