Időpont kérése

Gyökérkezelt fogak fehérítése

A gyökérkezelt fog az idő előrehaladtával elszürkülhet. Ilyen esetekben általában belső fehérítési módszert alkalmazunk, azaz a pulpakamrába juttatjuk a fehérítő gélt. Fokozott elszíneződés esetén a belső fogfehérítést külsővel is kiegészítjük – a fog felszínét is fehérítjük. Az eredményt az elszíneződés óta eltelt idő nagymértékben befolyásolja. Minél rövidebb időig áll fenn az elszíneződés, annál látványosabb, sikeresebb az eredmény. Rendelőnkben az Opalescence Endo orvosi fehérítő gélt használjuk. Ez 35%-os hidrogén-peroxidot tartalmazó termék.

Az Opalescence Endo előnyös tulajdonságai

- Paszta állapotú, így könnyen a pulpakamrába juttatható.
- Fecskendőből adagolható, így csökken az anyag kiömléséből származó sérülés veszélye.
- Gyors fehérítést tesz lehetővé.
- 3-5 napig aktív marad a pulpakamrában.
- Az anyag a testhőmérséklet hatására aktiválódik.

Gyökérkezelt fogak fehérítésének menete

A kezelés személyes konzultációval kezdődik, melynek során fogorvosunk meghatározza az elszíneződés okát, rögzíti a kiindulási fogszínt, röntgenfelvételt készít az elszíneződött fogról. A röntgen a gyökértömés ellenőrzésére szolgál (ha az nem megfelelő, akkor fehérítés előtt ki kell cserélni). Ezt követően tájékoztatjuk Önt a várható eredményekről.

Rendelőnkben a jelenleg legelterjedtebb belső fogfehérítési technikát alkalmazzuk, az ún. sétáló fogfehérítést. Ezt tartják manapság az egyik legbiztonságosabb módszernek, és ez igényli a fogorvosi székben eltöltött legrövidebb időt.

A fehérítő gél pulpakamrába juttatása előtt a fogat izoláljuk nyálrekesszel vagy fényrekötő anyaggal. Ezt követően fúróval feltárjuk a pulpakamrát, majd abba belehelyezzük a fehérítő gélt. A fogat ideiglenes töméssel zárjuk le a következő alkalomig. Önnek 3-5 nap múlva kell ismét visszajönnie (ezért sétáló módszer az elnevezés), eddig tart ugyanis az anyag hatása. Amennyiben még nem kielégítő az eredmény, kicseréljük a fehérítő gélt.

Az utolsó fehérítést követően alaposan kitisztítjuk a pulpakamrát, majd ideiglenes töméssel zárjuk, véglegesen ugyanis kb. 2 hét múlva láthatjuk el a fogat. Ez idő alatt a fog színe stabilizálódik, valamint az esetlegesen fogban maradó anyag teljesen lebomlik.

2 hét elteltével a fog koronai részét töméssel vagy betéttel látjuk el. A hatás hosszú távú megőrzése érdekében elengedhetetlen a fog koronai részének ellátása.

Vissza