Időpont kérése

Kompozit héj (direkt héj)

A porcelánhéjhoz hasonlóan, a frontfogak kisebb hibáinak leplezésére alkalmas, viszont ezt a héjtípust a fogorvos készíti el a rendelőben, a fog szakszerű előkészítése után. Ez tehát direkt módszer, az elkészítése a preparálással egy ülésben történik.

 

Milyen esetben alkalmazható:

- caries, trauma, kopás okozta foganyaghiány esetén, ha az kevesebb, mint a teljes foganyag fele
- elszíneződött frontfogak esetén
- ha több tömés is található a fogban

Nem ajánlott, ha

- a foganyag több, mint fele hiányzik, mert ilyenkor nincs megfelelő felület a kompozit anyag rögzítésére
- a foganyag túlzottan meggyengült
- a fog nagymértékű elszíneződése estén

Mit ajánlhatunk Önnek, ha a kompozit héj nem kivitelezhető?

- Héjkerámia alkalmazását
- Fémkerámiát, vagy aranykerámia koronát
- Teljesen kerámiából készült koronát
- Cirkónium-oxid koronát

Kompozit héj készítésének menete

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, teljesen fájdalommentesen. A fogzománcból speciálisan erre a célra kialakított fúróval eltávolítjuk a szükséges mennyiséget. Az előkészítést a zománc kondícionálása, és ecsetelése követi (mint kompozit tömés készítésekor), mely lépések elősegítik a fényre kötő kompozíciós anyag rögzülését a foghoz.

A megfelelő előkészítést követően a kompozit anyagot rétegenként visszük fel a fogra. Legalulra dentinszín kerül. A további rétegek után a felszínt zománcszínnel borítjuk, így tökéletes esztétikai hatás érhető el. Az egyes rétegeket polimerizációs lámpával világítjuk meg.

A harapási magasság beállítását követően a felszínt simára, csillogóra polírozzuk, így biztosítjuk a kompozit héjnak a természetes fogakra jellemző csillogást.

Vissza