Időpont kérése

Csontpótló műtétek

A csontpótlás az utóbbi évek szenzációs megoldása a spontán módon nagyon hosszasan, vagy egyáltalán nem gyógyuló csontdefektusok kezelésére. Ilyen defektusok keletkezhetnek traumák, daganatok, cysták, csontbetegségek valamint foghiányok következtében. A csontmennyiség csökkenésének leggyakoribb oka a fogak eltávolítása.

A fogeltávolítás követően hosszabb vagy rövidebb időn belül az eltávolított fog vagy fogak helyén az állcsont csontszövete sorvadásnak indul. Ennek oka a mechanikai inger megszűnése. Fogak hiányában a foggyökerek körüli csontállomány nem terhelődik tovább a rágás során, így a nem használt terület sorvadásnak indul. 

Az évek során az eltávolított fogak helyén jelentős mennyiségű csontveszteség figyelhető meg: a csont magassága és szélessége is csökken. A kezdetben ideális csontállomány lapos, penge vékony csontlemezzé sorvad. Ez egyrészt megnehezíti vagy teljesen lehetetlenné teszi a teljes kivehető fogpótlás stabilitását, másrészt nem teszi lehetővé fogászati implantátum behelyezését.

A csontok regenerációját serkenteni lehet szisztémás kezeléssel, és lokálisan, csontpótló anyagok beültetésével. Az utóbbi években emberi és állati csontból készült, illetve szintetikus anyagok széleskörű alkalmazását vezették be.

CSONTPÓTLÓ MŰTÉTI TECHNIKÁK

Implantálással egyidőben végzett csontpótlás

Abban az esetben végezhető, ha a foghúzás és az implantálás várható időpontja között nem telik el túl sok idő (maximum fél év). Ilyenkor a csontnak csak minimális része sorvad el a biológiai folyamatok során. A csontpótlást az implantátumok beültetésével egyidőben végezzük. Ilyenkor csak minimális az a csontmennyiség, amelyet a csontsorvadás miatt pótolnunk kell.

Ezen eljárás során általában idegen, rendszerint valamely állati csontból készült csontpótló anyagot használunk. Az idegen csontpótló anyagot többfázisú sterilizációs eljáráson átesett sertéscsontból készítik, szigorúan ellenőrzött körülmények között. Az így nyert teljesen szervetlen csontállomány mikroszkóposan megtévesztően hasonlít az emberi csont szerkezetére, és alkalmas emberi felhasználásra.

Implantálást megelőző csontpótlás – kétlépcsős technika

Azokban az esetekben, amikor a fogeltávolítás és a fogászati rehabilitáció között hosszú idő telt el (2 év vagy annál több), általában súlyos csonthiánnyal állunk szemben. Ilyenkor olyan nagy mennyiségű csont pótlására van szükség, amelyet nem tudunk csak idegen csontpótló anyag felhasználásával elvégezni, ezért a páciens saját csontját használjuk fel. A saját csontot idegen – csontpótló - anyaggal keverjünk össze. Ezt a keveréket helyezzük a csonthiány területére, amelyet azután speciális membránnal vagy titánhálóval védünk a felszívódás ellen.

Csontpótlás menete

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, de az Ön kérésének megfelelően altatásban is végezzük. (a saját csont nyerése altatásban történik).

Megfelelő területen (röntgen alapján tájékozódunk) metszéseket ejtünk az ínyben, majd az ínyt lehajtjuk a csontról, lebenyt képezünk. A csontpótló anyagot a műtéti területre juttatjuk, majd egy felszívódó membránnal fedjük a felszínt. Az ínyszéleket nem felszívódó varratokkal egyesítjük. Ezek eltávolítása kb. 7 nap múlva történik.

A csontpótló műtéteket követően minimálisan 6 hónap, de előfordulhat, hogy 1 év gyógyulási idő szükséges, amíg a beültetett csontpótló anyag az adott területen összecsontosodik a környezetével, a szervezet részévé válik.

Kétlépcsős technika alkalmazásakor csak ezt követően kerülhet sor az implantációs műtétre. A műtétet követően az implantátumok szervüléséhez újabb 3-6 hónap szükséges. Az implantátum (műgyökér) tökéletes becsontosodását a felépítmény (korona, híd, lemezes fogpótlás) készítése követi, amely újabb heteket vehet igénybe.

A beavatkozás ugyan hosszadalmas, de - amennyiben betartja a szükséges előírásokat - nagymértékben megtérül. 

A kezelések befejeztével Ön visszanyeri tökéletes és egészséges mosolyát.


 

Vissza