Időpont kérése

Koronák

Egy esztétikus szép mosoly, egészséges fogsor kialakítása cirkon koronák segítségével is lehetséges! Az anyag teljesen fémmentes, ezért a természeteshez nagyon hasonló, esztétikailag tökéletes koronák készíthetők.

CIRKON KORONA

Milyen a cirkónium-oxid korona?
Mi a cirkónium-oxid?

A cirkónium-oxid a cirkonium nevű elem oxidja, oxigénnel alkotott vegyülete. Nagyon kemény, szilárd anyag, amely még az acélt is képes metszeni.

A cirkónium-oxid megfelelően ellenálló, magas hajlítószilárdságú és keménységű anyag, tulajdonképpen porcelán. Ezen tulajdonságok eléréséhez a cirkónium-oxidot laboratóriumi körülmények között speciális módszerekkel kezelik. Az előállítási technológiának köszönhetően a hajlítószilárdsága kb. tízszerese a hagyományos porcelánénak. A nagy keménysége miatt az anyag a fogtechnikai felhasználás elől sokáig el volt zárva, mivel a tipikus feldolgozási módszerekkel (öntés, égetés vagy préselés) a piacon megtalálható berendezésekkel nem lehetett megmunkálni. Csak az 1990-es években kezdett elterjedni, amikor megjelentek az ún. CAD/CAM rendszerek. A cirkónium-oxid feldolgozása kizárólag ezekkel lehetséges.

A cirkónium-oxid korona – valójában cirkónium-oxid vázas, porcelánnal leplezett korona - kizárólag vállas technikával előkészített fogra készülhet, ezáltal a fogágy védelme biztosított, és nem kell tartani az íny visszahúzódásától, vagy gyulladásától, mint a hagyományosan előkészített fogak esetén.

A cirkon korona készítésének menete:

A cirkon korona előkészítését követően tökéletesen pontos lenyomatot veszünk a fogairól. Gyakran az előkészítés és a lenyomatvétel jóval több időt vesz igénybe, mint hagyományos fémmentes kerámia korona készítése esetén, de ez az időráfordítás teljes mértékben megtérül, mivel pontosan illeszkedő, tökéletesen esztétikus pótlás készíthető. A lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumba küldjük, ahol technikusunk elkészíti a pontos gipszmintát. A mintát egy lézer letapogató gép segítségével digitalizálják, ezután a különböző számítógép által vezérelt gépek a cirkónium hasábból kifrézelik (kifaragják) a korona vázát, emberi kéz érintése nélkül, ezáltal minimálisra csökkentve a hibalehetőségeket.


A laboratóriumban a cirkónium-oxid vázra hagyományos porcelán leplező anyagot rétegeznek az Ön igényeinek megfelelő színben. Az egyes rétegeket égetik, végül a koronát polírozzák. A kész koronát a következő ülésben speciális ragasztó cementtel rögzítjük.
A cirkon vázas korona elkészüléséig a lecsiszolt fogait ideiglenes koronával látjuk el, így Önt semmilyen esztétikai hátrány nem éri, illetve a zománctól megfosztott fogai védve lesznek a külső (hideg-meleg, kémiai) hatásokkal szemben.

Cirkon koronák előnyei:

Az anyag teljesen fémmentes, ezért a természeteshez nagyon hasonló, esztétikailag tökéletes koronák készíthetők
A koronák élethűek, a természetes fogakkal tökéletesen harmonizálnak
Teljesen szövetbarát, nem okoz allergiás reakciót, nem mérgező
Nem vezeti az elektromosságot
Optimális védelmet nyújt a kellemetlen hideg- melegérzékenység ellen
Nagy szilárdsággal bír, így rágófogaknál is használható
Magas a hajlítással szembeni ellenállása
Igen kemény anyag
Fémeknél erősebb, ugyanakkor fogszínű anyag
Maximálisan pontos illeszkedés érhető el a CAD/CAM megmunkálási technológia segítségével
Nem alakul ki ínygyulladás, ínyvisszahúzódás
Erős vázának köszönhetően hidak készítésére is alkalmas

Mikor ajánlott a cirkon kerámia?

Trauma következtében letört fogkoronák restaurálására
Régi, rosszul záródó, pontatlan, szürke szélű koronák cseréjére
Nagymértékben elszíneződött frontfogak esztétikai helyreállítására
Szuvas vagy többször tömött frontfogak kezelésére
Implantátumok felépítményeként
Tökéletes esztétikai igények esetén

 

 

Vissza