Időpont kérése

Élpótlás tömőanyaggal

Ha baleset, vagy egyéb ok miatt letörik a metsző vagy szemfogából egy darab - akár a fogkorona fele is - ne essen kétségbe, erre is van gyors, egyszerű és esztétikus megoldás rendelőnkben. Fogorvosunk ilyenkor a fogat fényre kötő tömőanyaggal építi fel. Ezt a kezelést nevezzük élpótlásnak. Ezzel a módszerrel sokszor elkerülhető, hogy korona kerüljön a fogára. Gyerekeknél nem ritka a frontfogak törése, ám náluk korona készítése a tág pulpakamra következtében nem ajánlott. A tökéletes megoldást számukra is az élpótlás jelenti.

Milyen esetben kell élpótlás:

- Baleset következtében letört fog – főleg gyermekkorban.
- Ha a foganyagveszteség kevesebb, mint 50%.
- Ha nem szeretne koronát a fogára, de szebb mosolyt szeretne.

Az élpótlás ellenjavallt, ha

- a letört metszőfognak több, mint 50%-a hiányzik,
- a metszőfog gyenge, a felépítés nem lehet tartós, mert újra könnyen letörne.

Az élpótlás lépései

Az érzéstelenítő beadása után a fog környezete teljesen elérzéstelenedik, így nem fog érezni semmit a kezelésből. Fogorvosunk eltávolítja a szuvas részeket és a régi töméseket, majd kondícionáló és bond anyaggal alapot képez a fogra. A felépítés ebben az esetben is rétegzéses technikával történik. 

A mélyebb részekre dentin színű kompozit anyag kerül, majd további rétegek felvitelét követően a felszínt zománcszínnel borítjuk, így tökéletes esztétikai hatást érünk el.

Az egyes rétegeket a kötés érdekében polimerizációs lámpával világítjuk meg, majd a megkötött anyagot fényesre polírozzuk.

Vissza