Időpont kérése

Fogkőeltávolítás

A fogkő az ínyt irritálva gyulladást, a továbbiakban pedig fogágybetegséget, csontpusztulást, a fogak kilazulását, majd elvesztését okozhatja.

A problémák megelőzéséhez félévente szedesse le fogkövét a dr. Hátsági Implant Fogászatnál!

ULTRAHANGOS FOGKŐELTÁVOLÍTÁS (DEPURÁLÁS)

Fogkőeltávolítás kép_1A fogkő nem más, mint elmeszesedett dentális plakk (lepedék). Ha a fogakról nem távolítjuk el a lepedéket, idővel a nyálból származó mészkristályok rakódnak le benne, és kialakul a fogkő. Fontos tehát a lepedék maradéktalan eltávolítása! Erre csak megfelelő fogmosási technikával van lehetőségünk. Ha a lepedék eltávolítása nem tökéletes, az adott területen idővel fogkő alakul ki.  A fogkő erősen tapad a foghoz, eltávolítása egyszerű fogmosással kivitelezhetetlen, csak szakember (fogorvos, dentálhigiénikus) tudja megfelelően eltávolítani.

A fogkő sárgás- barnás színű felrakódás, leggyorsabban és leggyakrabban a felső őrlőfogak orca felőli, valamint az alsó metszőfogak nyelv felőli felszínén rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezetőcsövei. A fogkő színét a baktériumok anyagcsere termékéből származó festékanyag, vérfesték, vagy külső festékanyagok (nikotin, koffein) okozzák.

Lokalizációja szerint megkülönböztetünk,

- fogfelszínen elhelyezkedő fogkövet – szabad szemmel jól látható. Kezdetben kréta konzisztenciájú, sárgásfehér színű, azonban később a fokozott ásványi anyag lerakódása miatt keményebb lesz és elszíneződik. A fogkő ásványianyag tartalma a nyálból származik. Veszélyes lehet az ínyre, hosszabb távon pedig a fogágyra is, mivel felszíne érdes, letisztíthatatlan, mindig lepedék borítja.

- íny alatti területen kialakuló fogkövet – nem látható, csak speciális eszközök segítségével tapintható a fog mellett kialakuló ínytasakban. Színe fekete, felszíne érdes, nagyon kemény. Ép fogágy esetén nem alakul ki, ugyanis nem a fogágybetegség kialakulásában, hanem a fenntartásában játszik szerepet.

Miért fontos a fogkő eltávolítása?

A fogkő az ínyt irritálva gyulladást, a továbbiakban pedig fogágybetegséget, csontpusztulást, a fogak kilazulását, majd elvesztését okozhatja. A fogkő esztétikailag csúnya, el is színezheti a fogakat, valamint hozzájárul a kellemetlen szájszag kialakulásához. A fogkő eltávolítására manapság már modern eszközök állnak rendelkezésünkre. Legelterjedtebb közülük az ultrahangos depurátor (fogkőeltávolító).

A fogkőeltávolítás menete

Rendelőnkben ultrahangos készülékkel, depurátorral történik a fogkő eltávolítása. Az ultrahangos depurátor a fogzománcot nem károsítja! A készülék működő vége rezgőmozgást végez, ezáltal a fogkövek a zománc károsítása nélkül lepattannak a fogfelszínről. A rezgőfej által felvett hangrezgések hatására légbuborékok képződnek. A légbuborékok hatására a fogkövek szétesnek. A beavatkozás az Ön kérésének megfelelően, érzéstelenítés nélkül vagy helyi érzéstelenítésben is történhet.

Az ultrahangos kezelést követően a fogfelszíneket abrazív pasztával és speciális kefékkel, gumiharangokkal simára polírozzuk. A sima felszínek csökkentik a lepedék megtapadásának lehetőségét. Rendszeres fogmosással a tiszta, fogkőmentes felszín hosszú időn át megőrizhető.

A fogkőeltávolítás után előfordulhat fognyaki érzékenység (hidegre, melegre, édes, savanyú ízekre). Ennek az az oka, hogy a fognyakat takaró fogkövet – ami csökkentette a fogfelszínnel érintkező ingerek intenzitását – eltávolítottuk.

Az érzékenység 1-2 héten belül megszüntethető szenzitív fogkrém, vagy fluor gél használatával. Az, hogy mennyi időn belül képződik újra fogkő, nagymértékben függ a táplálkozási szokásoktól, a hajlamtól (sűrű nyál), és a megfelelő hatékonyságú fogmosási, szájápolási módszerektől.

Az ultrahangos fogkőeltávolítást félévenkénti rendszerességgel javasoljuk!

Vissza