Időpont kérése

Szájüregi cysta

A szájüregi ciszták kötőszövetes fallal rendelkező, hámszövettel bélelt tömlők, melyek üregét szalmasárga, híg folyadék tölti ki. A ciszta jellemzője, hogy folyamatosan növekszik. A benne lévő folyadék nyomásának hatására a környezetében lévő csontszövet sorvad, elvékonyodik. Előrehaladott állapotban akár az állcsont spontán törése is előfordulhat.

A fogak ellenállóbbak a csontnál, így azok a nyomás hatására nem szívódnak fel, ellenben két fog között növekedő ciszta a gyökereket széttolja. Ez a kezdeti stádiumban nem okoz gondot, később azonban a fogkoronák egymás felé dőlnek. Mivel a ciszták általában csak hosszabb idő elteltével okoznak tünetet, sok esetben véletlenül fedezzük fel őket egyéb okból készített röntgenfelvételeken.

Amennyiben azt tapasztalja, hogy fogai minden látható ok (bölcsességfog előtörés) nélkül összetorlódnak, keresse fel rendelőnket egy alapos kivizsgálásra!

A ciszta eltávolításának menete

Általános elv, hogy a ciszták kizárólag sebészileg távolíthatók el. A műtét célja a ciszta hámbélésének tökéletes eltávolítása (ugyanis ha hámsejtek maradnak vissza, a ciszta újraképződik), illetve a keletkezett csontdefektus megszüntetése. A ciszták nagysága, elhelyezkedése olyan speciális szempontokat vet fel, amelyek miatt különböző műtéti eljárások ismeretesek.

A műtétet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban is elvégezhetjük. Metszéseket ejtünk az ínyben, ún. lebenyt készítünk. Ezt követően fúróval, csontcsípővel eltávolítjuk a cisztát fedő csontot a ciszta nagyságának megfelelő területen. Ezen a csontablakon keresztül tudjuk eltávolítani a cisztát. A cisztát lehetőleg egy darabban kell eltávolítani, mert így ellenőrizhető a műtét sikeressége.

Ha a ciszta cseresznye nagyságú vagy annál kisebb, akkor a műtét utáni gyógyuláshoz általában nem szükséges idegen anyagot felhasználni. Ha azonban a ciszta nagyméretű, akkor az üreg feltölthető csontforgáccsal, vagy akár idegen anyag (bioanyag) felhasználásával. A gyógyulás fiatalabb korban gyorsabb, tökéletesebb, mint időskorúaknál. A csontos regeneráció időtartama általában 1-2 év.

Műtét utáni teendők

- Ne egyen, amíg tart az érzéstelenítő hatása.
- A műtét után arcduzzanat alakulhat ki. Helyezzen hidegborogatást az arcra a duzzanatnak megfelelő helyen.
- Néhány nap pihenés indokolt.
- Fontos a megfelelő szájhigiéné, a szokásosnál többszöri fogmosás.
- Ajánlott fertőtlenítő hatású szájöblítő oldat használata.
- Ha szükséges, vegyen be fájdalomcsillapítót.
- Kontrollvizsgálatra, varratszedésre a megbeszélt időpontban jelentkezzen.

Vissza