Időpont kérése

Mit jelent a Trigger pont terápia?

A trigger pont terápia során a fájdalmas izmot, a begörcsölt, feszes csomót kezeljük, speciális nyújtásokkal, nyomással és egyéb manuális fogásokkal. Az izom normál tónusát állítjuk helyre.

Mik a Trigger pontok?

A Trigger pontokat izomcsomóként érzékeljük, azonban ezek a pontok valójában egyfajta feszültségpontok, melyek az izomszövetben találhatók. Fokozottan érzékenyek, lokális, de akár kisugárzó fájdalmat is okozhatnak. Merevséget és akár a mozgás beszűkülését is okozhatja.

Milyen probléma esetén alkalmazunk Trigger pont terápiát?

Trigger- és tenderpontok amellett, hogy helyi, vagy kisugárzó fájdalmakat okoznak, megnövelik az adott izom spazmusát is, melynek hatására további panaszok/tünetek alakulhatnak ki. Többek között az ín túlterhelése, tendopathia, porc- és meniscussérülés, arthrosis, gerincpanaszok, porckorongbántalmak, kisugárzó fájdalmak, pszeudoradikuláris tünetek, arc-, fog-, fejfájás.

Testünkön 3 stádiumban fordulhatnak elő Trigger pontok:

Aktív Trigger Pont: tapintása fájdalmas, ez a fájdalom a páciensnek ismerős, illetve kisugárzik egy adott területre.
Látens Trigger Pont: tapintása fájdalmas, de a páciensnek nem ismerős ez a fájdalom, kisugárzik viszont egy adott területre.
Kezdetleges Trigger Pont: ez a csomó éppen kialakulóban van, lokálisan jelez fájdalmat a tapintása, nem sugárzik ki.

A terápia lényege, hogy a megfelelő pontra kivitelezett kezelés (ez elsősorban rányomás) egy, vagy néhány alkalom után csökkenti a fájdalmat, oldja a merevséget.

Egy Trigger Pont lazításának oldásának sikeressége függ attól, hogy milyen stádiumban van az adott csomó. A Trigger pont oldását, az izmok lazítását szakképzett terapeuta végzi, egy megfelelően alapos vizsgálat után. A kezelés alkalmával az a kötött, feszes izmok nyújtása, a gyenge, túlnyúlt izmok erősítése történik.