Időpont kérése

Sinus lift

Sinus lift - az arcüreg alapjának megemelése

Az arcüreg (sinus) - vagy más néven orrmelléküreg - a felső állcsontban helyezkedik el, kitölti annak nagy részét. A sinus a kis-és nagyőrlő fogak feletti területen helyezkedik el. Az őrlőfogak elvesztését követően a csontszövet sorvad, mivel az adott terület a fogak hiányában nem terhelődik. 

Ezenkívül a kor előrehaladtával a sinus ürege tágul, ezáltal az arcüreg aljzatának csontos fala elvékonyodik. A felső állcsont csontos aljzatának vastagítása céljából kidolgozták a sinus eleváció módszerét (az arcüreg aljzatának megemelését). Csontpótló anyag beültetésével, néhány hónapos várakozás után stabil, implantációra alkalmas csont képződik Ez az eljárás ma már rutinszerűen alkalmazható.

A beavatkozáskor néhány milliméterrel megemeljük az arcüreg alsó nyálkahártyáját, az így keletkező rést pedig csontpótló anyaggal töltjük fel.

Mikor alkalmazunk sinus elevációt?

Implantáció behelyezése előtt, amennyiben nincs elegendően vastag csontállomány

Sinus elevációra alkalmazható anyagok

- Saját csont – ún. autológ csont.
- Más embertől származó – allogén - alkalmazása hazánkban jelenleg még nem elterjedt.
- Állati eredetű csont – xenogén – pl.: Bio-Oss, amely az egyik legnépszerűbb csontpótló anyag.
- Szintetikus előállított csont – alloplasztikus – igen széleskörben alkalmazott anyagok tartoznak ebben a csoportba. Ilyenek a trikalcium-foszfátok, hidroxiapatitok.

A sinus eleváció menete

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, de természetesen – az Ön óhajának megfelelően – altatásban is végezhető. Érzéstelenítést követően metszéseket ejtünk az ínyben, lebenyt készítünk. Ezen keresztül láthatóvá válik a csont, amelyben speciális műszerek segítségével ablakszerű nyílást hozunk létre. A csont belső felszínét az arcüreget borító nyálkahártya fedi. Néhány milliméternyit feljebb emeljük a csontablakot, amivel együtt a sinus nyálkahártyája is emelkedik. Az így keletkezett résbe kell behelyezni a csontpótló anyagot. Ez az anyag az arcüreg irányába növeli meg a csont vastagságát.

Abban az esetben, ha kisebb a csontsorvadás, egy ülésben elvégezhető a csontpótló beültetése valamint az implantátum behelyezése. A csontpótló valamint az implantátum szervülése (összeépülése a szervezettel) egyszerre történik. Az ún. kétlépcsős technikát akkor alkalmazzuk, ha jelentős sorvadást tapasztalunk. Első ülésben elvégezzük az arcüreg nyálkahártyájának megemelését, majd a csontregenerációt követően behelyezzük az implantátumokat. A csontregeneráció 6-8 hónapot vesz igénybe.

A gyógyulást követően az implantátumra felépítmény (borítókorona, híd) készíthető.

Amennyiben már hosszú ideje foghiánya van, mégis implantátumot szeretne, van megoldás! 

Keresse fel fogászati rendelőnket, ahol szájsebész-implantológus szakorvosunktól tájékozódhat a lehetőségekről.

Vissza