Időpont kérése

Porcelán héj (héjkerámia)

A héj a frontfogak ajak felé eső felszínét fedő, vékony fogpótlás. Tökéletes választás a kisebb formai hibák, elszíneződések elrejtésére. Döntően a fokozott esztétikai igények kielégítését szolgálja. A héj lehet részleges, amikor a korona ajak felé tekintő felszínének (vestibuláris felszín) csak egy részét borítja, vagy teljes, amikor az egész vestibuláris felszínt fedi.

A héj felhelyezését alapos tervezés, és nagyon pontos fogelőkészítés előzi meg fogorvosunk, valamint tökéletes munka fogtechnikusaink részéről. Ez a gondos munka megtérül, hiszen csodálatosan ragyogó, természetes hatású fogakat nyerhet, szebbé varázsolva mosolyát. A porcelán héj felhelyezésének legnagyobb előnye az, hogy mindehhez nem kell az egész ép fogat lecsiszolni, és eltávolítani az értékes foganyagot. 

A héjkészítés során kizárólag a fog ajak felé tekintő felszínéből és kismértékben a rágóélből kell elvennünk. A restauráció kb. fél milliméteres preparálást igényel a fogszövet legfelső rétegéből, a zománcból. Fogfehérítéssel és hagyományos technikákkal nem lehet elérni olyan tökéletesen természetesnek ható mosolyt, mint a porcelán héjak felragasztásával. Ezért ez a fogászati beavatkozás a híres sztárok és közéleti személyiségek körében világszerte nagyon népszerű.

A héjkészítés alkalmazható

- Frontfogak teljes vagy részleges elszíneződésének leplezésére
- Fogzománc fejlődési zavara miatt kialakuló defektusok korrekciójára
- Fog hosszának tetszés szerinti változtatására
- A metszőfogak közötti rések zárására
- Rossz helyre nőtt, vagy zavaró helyre ékelődött fogak esetében
- Színhibás fogak esetében
- Ragyogóan fehér, természetes hatású fogak érdekében
- Baleset, fejlődési rendellenesség miatt sérült korona rekonstrukciójára

Mikor nem alkalmazható?

- Ha fogaiban nagy tömések vannak.
- Ha fogai kórosan kopottak, illetve torlódottak.
- Ha Önnek mély harapása vagy fogcsikorgatása van.
- Ha ínye gyulladt, illetve fogai ettől már parodontológiailag károsodottak. Ebben az esetben kizárólag az ínygyulladást megszüntető kezelés után javasolt porcelán héjak felhelyezése.
- Ha küzdősportot űz, a fogvédő sín ugyanis feszülést okozhat.
- Ha fúvós hangszeren játszik.

A héjkészítés lépései

A készítés módjának megfelelően megkülönböztetünk direkt és indirekt héjakat.

A direkt héjat (kompozit héj) a fogorvos készíti el a rendelőben a preparálással egy ülésben. Az indirekt héjat a fogtechnikus készíti laboratóriumban. Mivel a direkt héj készítése nagyon sok időt vesz igénybe, széleskörűen az indirekt módszer terjedt el. Rendelőnkben is ezt a készítési technikát alkalmazzuk.

Amennyiben sok árnyalattal fehérebb fogakat szeretne, mint a meglévők, akkor érdemes először fogfehérítést alkalmazni a teljes fogsorán, hogy azok a fogai is kifehéredjenek, amelyekre nem készül héjkerámia és amelyekhez ezután a héjkerámiának a színét igazíthatjuk. Ellenkező esetben a héjkerámiával gyönyörű fehérré varázsolt fogai elütőek lesznek a héjkerámiával nem fedett, pl. rágófogaihoz képest.

Indirekt módszerrel a héjkészítés két ülésben zajlik.

Első ülésben a következő történik. A fog előkészítése helyi érzéstelenítésben történik. Az injekció beszúrását ízesített zsibbasztózselé alkalmazásával előzzük meg, így a beavatkozás teljesen fájdalommentes. Az érzéstelenítést követően fogorvosunk előkészíti a héj(ak) helyét a fogzománcból megközelítőleg fél milliméter zománc speciálisan héjkészítésre alkalmas fúrók segítségével történő eltávolításával.

Még ebben az ülésben rugalmas lenyomatanyag segítségével lenyomatot veszünk nemcsak az előkészített fogakról, hanem mindkét állcsont összes fogáról. Meghatározzunk az Ön fogaival harmonizáló, Önnek tetsző fogszínt és formát. Végül elkészítjük és felragasztjuk az ideiglenes héjakat, melyekre fokozottan kell vigyáznia, hiszen ezek még csak ideiglenes ragasztással rögzülnek. A lenyomatokat a fogtechnikai laboratóriumba küldjük, ahol fogtechnikusunk a lenyomat alapján készülő gipszmintára elkészíti a kb. 0,6-1mm vastagságú porcelán héjakat.

Második ülésben eltávolítjuk az ideiglenes héjakat. Nyálrekesszel vagy vattarolnikkal izoláljuk a fogat/ fogakat.

Először bepróbáljuk az elkészült héjakat, majd ha tökéletesen illeszkednek, illetve Ön is elégedett velük, beragasztjuk azokat az előzőleg letisztított, nyál- és vértelenített, száraz fogakra.
Ellenőrizzük a harapási magasságot, végül polírozzuk a héjak felszínét, aminek hatására az Ön fogai gyönyörűen csillogóak lesznek.

Vissza