Időpont kérése

Fascia terápia - Donkó Rita

Fascia terápia régi-új tudomány

A DR mozgásterápiában a fasciát kezeljük. Ez azt jelenti, hogy a testet teljes egészében nézzük, szem előtt tartva a „Minden mindennel összefügg.” gondolatot.

Mi a fascia?

  • A fascia formát ad testünknek, fejünk búbjától a lábujjaink végéig összetart minket.
  • Körülveszi és behálózza az agyat, csontokat, izmokat, valamint az egyes izomrostokat, és a belső szerveket is.
  • Fontos feladata az érzékelés (receptorokkal és idegsejtekkel teli).
  • Kollagéndús, szakadásnak ellenálló, szalagszerű szövet.

Mi az a fasciás fájdalom?

  • Tünetei nagyon hasonlóak, de nem azonosak a perifériás ideget érintő problémák tüneteivel – éppen ezért kell különbséget tenni a kettő között.
  • A leggyakrabban húzó, feszülő, égő, késszúrásszerű érzést okoz.

Mi az oka a fasciás fájdalomnak?

  • A fascia letapadása, aminek oka: ülőmunka, túlterhelés, sérülés, sérülésből visszamaradó hegek és a stressz.
  • A letapadás pedig szövetkölcsönzésben (lsd.: köetkező pontban) is megnyilvánul.

Mi a szövetkölcsönzés? És pontosan, hogyan is képzeljük el a fentebb említetteket:

Képzeljük el a fasciát úgy, mint egy testünket mindenütt beborító búvárruhát. Ha erre a ruhára, például a jobb térdünknél, egy csomót kötünk úgy, hogy az anyagot erősen kihúzogatjuk és megcsavarjuk, akkor a ruha a lábujjunknál be fog vágni. (És el fogja húzni a csomó a ruha anyagát a felső testfélről is.) Ezt nevezzük szövetkölcsönzésnek. Emiatt előfordulhat, hogy egy kissé sántítani kezdünk. Majd kis idő elteltével a bal térdünk kezd fájni mivel a jobbot kíméltük és a bal túlterhelődött.

Ilyen elven függ össze minden mindennel a testben, a fasciánkon át.

Az izmok rétegekben egymást takarva helyezkednek el. Ha tehát megmozdulok, (például, mint fent a 2., 4. csontvázunk) felemelem a karomat akkor megnyúlnak a hát izmai és a mellkas, has izmai is.

A kezelési módszerek:

A használt technikák a Mozgásfilozófia elvein alapszanak. (lsd.: mozgasfilozofia.hu)

  • Manuális technikákkal (MaNeFa) felszabadítjuk a letapadt fasciát (benne az izmokkal és idegekkel), és a „helyére húzkodjuk a búvárruhát”, a szöveteket. E mellett megtanítjuk a paciensnek, hogy milyen gyakorlatokkal tudja megőrizni a manuális kezelés eredményét. 

(MaNeFa- manuális neurodinamika és fasciaorganizáció: masszázs, melyet az ideglefutásoknak megfelelően végzünk és kiegészítjük nyújtásokkal)

  • Az Intelligens torna gyakorlatait személyre szabottan állítjuk össze az első alkalom után (Mozgásos Testelemzés) és a masszázs terápián túl ezek a mozdulatok is mobilizálják, „helyére húzkodják” a fasciát.

Milyen panasszal fordulhat hozzám?

A leggyakrabban derékfájdalommal, hátfájdalommal érkeznek a paciensek, de rendszeres a kéz- és lábzsibbadás, a gerincferdülés és a lúdtalp probléma is.

Bővebben: gerincpanaszok: derékfájdalom, nyak- és hátfájdalom
egyéb mozgásszervi problémák: instabilitás szindróma, izom- és ízületi fájdalmak, lapocka körüli panaszok, befagyott váll, lúdtalp, ízületi blokkok, arthrosis, csípőízületi panaszok, alagút szindróma stb.
akut tünetek: sugárzó fájdalmak, zsibbadásos panaszok, kötélszerű húzódások, görcsölés (pl. éjszaka a vádliban), égő érzés, éles fájdalmak, diszkomfort érzet a testen bárhol, tompa fájdalmak, „beállt a hát”, „beállt a nyak”, fejfájás stb.

A terápiás foglalkozás célja: a fájdalommentes élet és a mozgásra nevelés.