Időpont kérése

Esztétikus tömés

Az esztétikus tömések az 1960-as években kerültek forgalomba. Elterjedésük lehetővé tette az amalgám - mint kevésbé esztétikus tömőanyag - kiszorítását a fogszuvasodás kezeléséből. A töltőanyag a puha alapállomány megerősítését, kopásállóságát biztosítja. A tömőanyagok különböző színekben kerülnek forgalomba, amelyek közül a fogorvosunk fogszínkulcs segítségével határozza meg az Ön számára megfelelőt. 

A nagy színválaszték lehetővé teszi a tökéletes fogszín kialakítását, ugyanis a különböző árnyalatokat rétegenként juttatjuk a kialakított üregbe. Legalulra kerül a dentin színéhez illő mag anyag, majd kifelé haladva egyre fényáteresztőbb rétegek következnek. Legfelülre egy, a zománc csillogását, áttetszőségét utánzó ún. zománcszín kerül. Ez a réteges tömési technika teszi lehetővé az eredeti fog színével harmonizáló tömés elkészítését.

Kompozíciós tömőanyagok felhasználási javaslatai

- Frontfogak, kis- és nagyőrlők üregeinek tömésére.
- Elszíneződött felszínek leplezésére.
- Zománchibák javítására.
- Fémallergiás páciensek fogainak ellátására.

Töméskészítés lépései

A beavatkozás minden esetben helyi érzéstelenítésben történik, tehát fájdalommentes.

Az első lépés a fog vitalitásának ellenőrzése. Megvizsgáljuk, hogy a fog ép- és érző-e. A vizsgálat során általában hideg ingert használunk, ilyenkor gyorsan párolgó folyadékkal (klór-etil) átitatott vattagombócot érintünk a fog felszínéhez. Ha az inger hatására hidegérzet jön létre, az a fogbél vitalitásának egyértelmű jele. Ellenkező esetben további vizsgálatok szükségesek (pl.: röntgenvizsgálat).

Az érzéstelenítő beinjekciózása előtt egy ízesített zsibbasztózselével fogorvosunk elzsibbasztja a fog körüli területet. Így már az érzéstelenítő injekció beadása is teljesen fájdalommentes, és ettől kezdve Ön nem érez semmit. A szuvas részt speciális fúrók segítségével távolítjuk el. A tökéletesen szuvasodásmentes (cariesmentes) üreg kialakítása érdekében ún. cariesindikátort használunk. Ez egy élénk színű oldat, amelyet vattagombóccal az üregbe juttatva megfesti a még szuvas részeket. Használatával biztosak lehetünk abban, hogy minden carieses szövettörmeléket eltávolítottunk. 

Miután kialakítottuk az üreget, leválasztjuk (izoláljuk) a területet vattarolnikkal vagy nyálrekesszel (kofferdám izolálás), valamint meghatározzuk az Ön fogaival harmonizáló fogszínt is. Az izolálást követően a zománcot egy speciális zselészerű anyaggal kondicionáljuk. A kondicionálás célja megnövelni a tömőanyag rögzüléséhez szükséges felületet. A kondicionált felszíneket bondozzuk. 

A bond olyan ragasztóanyag, amely a tömőanyagot a fog szöveteihez - zománchoz, dentinhez - rögzíti. A bondot polimerizációs lámpával megvilágítjuk, ami elengedhetetlen az anyag kötéséhez. Ezt követi a tömőanyag üregbe juttatása. Ez rétegenként történik a megfelelő színű anyaggal. Minden réteget külön-külön megvilágítunk. Végül kialakítjuk a fog anatómiai formáját, a csücsköket, barázdákat. A megvilágítás polimerizációs lámpával történik. Célja a tömőanyag kötése.

A végső lépések egyikeként elvégezzük a harapáspróbát, amely megmutatja, hogy megfelelő magasságú-e a tömés. Miután kialakítottuk a megfelelő magasságot, polírozzuk a tömésfelszínt. Ez fokozza a felszíni réteg szilárdságát, valamint tökéletesen sima felületet biztosítva csökkenti a lepedék megtapadásának valószínűségét.

A polírozás a zománchoz hasonló ragyogást kölcsönöz a felszínnek, ezenkívül javítja a tömés széli záródását, így csökkentve a másodlagos szuvasodás kialakulásának esélyét.

Vissza